به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، تولید فولاد سبز در ایران بهعنوان یکی از راهکارهای موثر برای کاهش مصرف انرژی و تولید دیاکسید کربن مطرح شده است. صنایع فولادی در ایران بیشترین میزان مصرف انرژی و در عین حال بیشترین میزان تولید آلایندهها را دارند. این صنایع با مصرف ۶۶۰ تن معادل نفت خام به ازای هر تن فولاد، ایران را به دومین کشور پرمصرف دنیا در این زمینه تبدیل کردهاند. از بسیاری از کشورهای جهان مانند ترکیه، ایتالیا و مکزیک چند برابر انرژی بیشتری مصرف میکنند.
چالشهای مصرف انرژی در صنایع فولادی ایران
کیومرث سهیلی، عضو هیاتعلمی دانشگاه رازی کرمانشاه، در مقالهای با عنوان «بررسی تاثیر افزایش راندمان و بهبود تکنولوژی صنایع فولادی ایران بر آلایندههای زیستمحیطی» نوشت که ۳۱ درصد کل انرژی کشور توسط صنایع فولادی مصرف میشود. متخصصان معتقدند که ارتقای سطح فناوری تولید در صنایع آهن و فولاد کشور و حرکت به سمت تولید فولاد سبز میتواند میزان مصرف انرژی این صنایع را تا ۴۵ درصد کاهش دهد.
میزان مصرف انرژی در فرآیند تولید فولاد
اردشیر سعدمحمدی، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، اعلام کرده است که در زنجیره تولید فولاد، مصرف برق متفاوت است. برای هر تن کنسانتره، میزان مصرف بین ۲۲ تا ۴۰ کیلووات ساعت است. این مقدار برای هر تن گندله به ۲۶ تا ۵۵ کیلووات ساعت میرسد. در فرآیند تولید هر تن آهن اسفنجی، مصرف برق بین ۱۱۰ تا ۱۳۰ کیلووات ساعت است. همچنین، برای تولید هر تن فولاد، میزان مصرف برق ۷۰۰ تا ۹۰۰ کیلووات ساعت برآورد میشود. این در حالی است که استاندارد جهانی مصرف برق برای تولید هر تن فولاد حدود ۴۵۰ کیلووات ساعت است.
تولید فولاد سبز؛ فرصتی برای رقابتپذیری
مصرف زیاد انرژی در صنایع فولادی ایران در حالی است که بسیاری از کشورها مانند کشورهای اروپایی با مصرف انرژی بهمراتب کمتر اقدام به تولید فولاد میکنند. همچنین، بحران انرژی در سالهای اخیر باعث شده تا این کشورها اقدامات ویژهای را برای افزایش بازدهی تولید و کاهش مصرف انرژی انجام دهند.
حرکت به سوی تولید فولاد سبز
صنایع فولادی ایران با حرکت در مسیر تولید فولاد سبز و استفاده از فناوریهای نسل چهارم صنعت میتوانند ضمن کاهش مصرف انرژی، میزان تولید خود را به شکل قابلتوجهی افزایش دهند. تولید فولاد سبز در ایران نهتنها به حفظ منابع انرژی کمک میکند، بلکه رقابتپذیری صنایع فولادی کشور را در سطح جهانی تقویت میکند.
منبع: دنیای اقتصاد