در هفته گذشته، سقوط قیمت شمش صادراتی ایران به ۶.۴ درصد رسید و قیمت فوب شمش فولادی صادراتی به ۴۵۰ تا ۴۵۵ دلار به ازای هر تن کاهش یافت. این سقوط قیمتها، صادرات فولاد ایران را با تهدید جدی مواجه کرده است. نکته مهم این است که حتی در این بازه قیمتی، مشتریان تمایل چندانی به خرید شمش صادراتی ایران ندارند.
تأثیر سقوط قیمت CIS بر بازار ایران
یکی از عوامل اصلی سقوط قیمت شمش صادراتی ایران، کاهش شدید قیمت شمش صادراتی CIS است. این کاهش قیمت باعث شده تا شمش صادراتی ایران تقریباً با قیمت قراضه در بازار داخلی برابر شود. در چنین شرایطی، رقابت در بازارهای جهانی برای فولادسازان ایرانی دشوارتر از قبل میشود.
قیمتهای فولاد صادراتی ایران را در تصویر زیر ببینید:
قیمت Ex-work میلگرد صادراتی ایران نیز در این هفته با کاهش ۲ درصدی به ۴۹۰ تا ۵۰۰ دلار به ازای هر تن رسید. این در حالی است که در سه هفته اخیر، قیمت میلگرد صادراتی در مجموع ۷.۹ درصد افت داشته است. همچنین، قیمت فوب اسلب صادراتی ایران ۵.۳ درصد کاهش یافت و به ۴۴۰ تا ۴۵۰ دلار رسید.
فشار عوامل خارجی و داخلی بر فولادسازان ایرانی
سقوط ارزش روبل، کاهش قیمتها در بازار ترکیه، و ارزانفروشی فولادسازان روس از جمله عواملی هستند که فشار مضاعفی به بازار فولاد ایران وارد کردهاند. در این شرایط بحرانی، افزایش عوارض صادرات فولاد میانی به ۲ درصد، فشار بیشتری بر تولیدکنندگان وارد میکند. در حالی که فولادسازان برای حفظ بقا و بازارهای صادراتی خود به مشوقهای صادراتی نیاز دارند، این سیاستها غیرمنطقی به نظر میرسند.
تأثیر سقوط قیمت شمش بر بازار داخلی
در بازار داخلی، نسبت قیمت آهن اسفنجی به شمش فولادی که در تیرماه در سطح ۶۰ تا ۶۱ درصد قرار داشت، با سقوط قیمت شمش صادراتی به ۶۴ درصد افزایش یافت. همچنین فاصله قیمتی بین شمش و میلگرد به دلیل کاهش کمتر قیمت میلگرد نسبت به شمش، به ۱۳ درصد رسید که در مقایسه با هفتههای گذشته افزایش یافته است.