در بازار فیزیکی بورس‌کالای ایران به دلیل افت ساخت‌وساز و کاهش تقاضا، رکود سنگین معاملات شمش فولادی و میلگرد در تیرماه ایجاد شد. بورس‌کالا در مردادماه با صدور مجوز خرید شمش فولادی بدون سهمیه بهین‌‌‌یاب، سعی در تحریک این بازار و رونق معاملات داشت. با این حال، تاثیر این تصمیم در بازار محدود بود. کاهش نرخ دلار در بازار آزاد، باعث شد تا فولادی‌ها با چالش کاهش تقاضا دوباره مواجه شوند.

در روز دوشنبه 30 مردادماه، شمش فولادی 3SP و 5SP با میانگین قیمت 20,200 تومان در بازار فیزیکی بورس‌کالا معامله شد. پس از احتساب مالیات ارزش‌افزوده و کارمزد ارکان بورس، قیمت تمام‌شده فروش شمش فولادی به 22,000 تومان رسید. در صورتی که هزینه تبدیل 1.1 درصدی نرخ شمش به میلگرد در نظر گرفته شود، قیمت تولید میلگرد افزایش می‌یابد. همچنین، هزینه حمل حداقل 500 تومان برای انتقال شمش از واحد ذوب به کارخانه نورد نیز باید محاسبه گردد. با این شرایط، قیمت تمام‌شده تولید هر کیلوگرم میلگرد از شمش فولادی معامله‌شده در بازار بورس‌کالا در هفته پایانی مردادماه به 25,000 تومان می‌رسد. این به این معناست که فروش شمش فولادی با قیمت 20,200 تومان، نشان‌دهنده میلگرد با حداقل قیمت 25,000 تومان خواهد بود.

تاثیر نوسانات نرخ ارز بر معاملات میلگرد

با وجود افزایش نرخ ارز در بازار آزاد، قیمت مقاطع طویل فولادی همچنان رشدی کمتر از افزایش نرخ ارز را ثبت کرد. این روند باعث شده تا فعالان بازار پیش‌بینی کنند که در شرایط کنونی، حتی در صورت ادامه کاهش نرخ ارز، افت قیمت مقاطع طویل فولادی کمتر از افت نرخ ارز باشد.

با اینکه قیمت تمام‌شده تولید میلگرد بر اساس میانگین قیمت شمش فولادی در بازار بورس‌کالا در پایان مردادماه به 25,000 تومان می‌رسد، فروش این محصول در بازار آزاد با قیمت‌های 24,000 تومان، می‌تواند برای متقاضیان جذاب باشد. اما نبود مشتری مصرفی در طولانی‌مدت و عدم وجود چشم‌انداز روشن در این بازار، فشار کاهش نرخ بر معاملات شمش فولادی و میلگرد را دوچندان کرده است.

منبع: دنیای اقتصاد