در رابطه با ساخت واحدهای فولادی جدید، مدیرکل دفتر صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، سیفالله امیری، تأکید کرد که طبق قانون، صادر نکردن مجوز جرم محسوب میشود. وی در برنامهای با موضوع «صدور مجوزهای ساخت واحدهای فولادی جدید؛ آری یا نه؟» اظهار داشت که مسئولین تعداد مجوزهای صادر شده در حوزه فولاد را بیشتر از ظرفیت داخلی کشور ارزیابی کردهاند.
امیری اعلام کرد که ظرفیت مجوزهای فعال در مقاطع فولادی ۶۱ میلیون تن است. ظرفیت فولاد میانی ۴۵ میلیون تن، آهن اسفنجی ۳۵ میلیون تن، گندله ۶۷ میلیون تن و کنسانتره ۷۱ میلیون تن است. برای افق ۱۴۰۴، هدفگذاریها شامل مجوزهایی برای تولید ۸۵ میلیون تن مقاطع فولادی و ۹۰ میلیون تن فولاد میانی است. همچنین، تولید ۹۰ میلیون تن گندله، کنسانتره و آهن اسفنجی نیز در نظر گرفته شده است.
وی با تأکید بر مازاد بودن بسیاری از این مجوزها، گفت که فشارهای نمایندگان مجلس در سالهای گذشته نقش مهمی در صدور این مجوزها داشته است.
مشکلات زیرساختی در ساخت واحدهای فولادی
مصطفی علینقیان، یکی از فعالان صنعت فولاد، نیز صدور بیش از حد مجوز احداث کارخانجات فولادی برای ۱۴۰ میلیون تن تولید فولاد را منطقی نمیداند. وی به مشکلات زیرساختی بهویژه در حوزه آب، برق و گاز اشاره کرد و این مسائل را از موانع اصلی در ساخت واحدهای فولادی دانست.
علینقیان همچنین چالشهایی همچون حملونقل، تأمین مالی، سرمایهگذاری و مواد اولیه را از دیگر موانع توسعه صنعت فولاد ایران برشمرد.
راهکارهای کنترل صدور مجوز
امیری در ادامه افزود که برای کنترل صدور مجوزها، سامانهای راهاندازی کردهایم. این سامانه به واحدهایی که مجوز گرفتهاند، اما پیشرفت فیزیکی نداشتهاند، اجازه فعالیت نمیدهد و آنها را از مدار خارج میکند.
منبع: فولادبان