نمایندگان مجلس شورای اسلامی با درخواست مسکوت ماندن طرح لایحه تشکیل وزارت بازرگانی به مدت ۶ ماه موافقت کردند. این تصمیم پس از مطرح شدن درخواست تعدادی از نمایندگان، به‌ویژه محسن دهنوی نماینده مردم تهران در مجلس، اتخاذ شد. دهنوی در این خصوص توضیح داد که تفکیک وزارت بازرگانی از وزارت صنعت سابقه‌ای طولانی دارد و نمایندگان این مجلس نیز بارها در این مورد بحث کرده‌اند.

دلایل مخالفت با تشکیل وزارت بازرگانی

محسن دهنوی بیان داشت که به لحاظ کارشناسی و فنی، تشکیل وزارت بازرگانی به‌عنوان یک وزارتخانه مستقل مورد تایید نبوده است. وی افزود که در برهه‌ای بحث تشکیل این وزارتخانه مطرح شد و دولت به این موضوع علاقه‌مند بود، اما با توجه به نیاز به حفظ یکپارچگی در مدیریت صنعت، تولید و بازرگانی، تصمیم بر این شد که طرح تشکیل وزارت بازرگانی مسکوت بماند.

دهنوی همچنین اشاره کرد که در حال حاضر دولت در سال سوم فعالیت خود قرار دارد و مشغول بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۳ است. او گفت که تشکیل وزارتخانه جدید در این زمان می‌تواند فرآیندهای اجرایی دولت را پیچیده‌تر کرده و به تولید کالاهای اساسی آسیب بزند.. این موضوع می‌تواند به منفی‌تر شدن تراز تجاری کشور منجر شود.

سابقه بحث تفکیک وزارت بازرگانی

نصرالله پژمانفر، نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس، در این زمینه اظهار داشت که بحث تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت بازرگانی موضوع جدیدی در مجلس نیست. این بحث از دوران مجلس دهم و حتی اواخر مجلس نهم مطرح بوده است. هدف از این تفکیک، ایجاد تحول در حوزه تولید و اشتغال بود. با این حال، این موضوع به‌طور موقت و برای مدت ۶ ماه مسکوت ماند.

در نهایت، نمایندگان مجلس با ۱۵۴ رأی موافق، ۷۵ رأی مخالف و یک رأی ممتنع از مجموع ۲۴۱ نماینده حاضر در جلسه، تصمیم به مسکوت ماندن لایحه دو فوریتی تشکیل وزارت بازرگانی به مدت ۶ ماه گرفتند.

ادغام وزارت بازرگانی با وزارت صنعت

وزارت بازرگانی تا سال ۱۳۹۰ یک وزارتخانه مستقل بود. در این سال، این وزارتخانه با وزارت صنایع و معادن ادغام شد و وزارت صنعت، معدن و تجارت شکل گرفت. در لایحه‌ای که دولت برای تشکیل وزارت بازرگانی پیشنهاد داده است، برخی از مسئولیت‌ها و زیرمجموعه‌های دو وزارتخانه جهادکشاورزی و صمت به وزارتخانه جدید منتقل می‌شوند. این مسئولیت‌ها شامل سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان است.

 

منبع: ایرنا