بر اساس آمارهای منتشر شده، صادرات و واردات فولاد در هفتماه نخست سال ۱۴۰۲ افزایش قابلتوجهی داشته است. این تغییرات نه تنها از نظر وزنی، بلکه از لحاظ ارزشی نیز بر بازار فولاد تأثیرگذار بودهاند.
افزایش صادرات فولاد
در بخش صادرات، ایران در هفتماه ابتدایی سال جاری یکمیلیون و ۵۸۲ هزار تن مقاطع طویل فولادی به ارزش ۸۱۸ میلیون دلار صادر کرده است. این میزان صادرات از نظر وزنی ۰.۱ درصد افزایش پیدا کرده است. اما از نظر ارزشی، کاهش ۱۰.۱ درصدی را تجربه کردهایم. به علاوه، صادرات مقاطع تخت فولادی در این مدت به ۲۷۱ هزار تن رسید که از نظر وزنی ۳۴.۸ درصد رشد کرد و از نظر ارزشی نیز ۸.۶ درصد افزایش داشت. بنابراین، مجموع صادرات محصولات فولادی در هفتماه نخست ۱۴۰۲ به ۱ میلیون و ۸۵۳ هزار تن به ارزش ۹۹۵ میلیون دلار رسید که از نظر وزنی ۴ درصد افزایش پیدا کرد، اما از نظر ارزشی کاهش ۷ درصدی را تجربه کرد.
صادرات شمش و آهن اسفنجی
در این بازه زمانی، تولیدکنندگان ۴ میلیون و ۲۳۰ هزار تن شمش فولاد به ارزش ۲ میلیارد دلار صادر کردهاند که بیشترین حجم صادراتی فولادیها را تشکیل میدهد. این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۴.۹ درصد افزایش نشان میدهد. صادرات آهن اسفنجی نیز در هفتماه نخست سال ۱۴۰۲ با افزایش ۱۶۵.۴ درصدی مواجه شد و از ۳۷۹ هزار تن به ۱ میلیون و ۶ هزار تن رسید. ارزش صادرات آهن اسفنجی به ۲۵۴ میلیون دلار افزایش یافت. همچنین صادرات گندله سنگآهن در این مدت با رشد ۱۲۵ درصدی از ۲ میلیون و ۴۲۷ هزار تن به ۵ میلیون و ۴۶۹ هزار تن افزایش یافت که از نظر ارزشی نیز ۷۲ درصد رشد داشت و به ۵۴۴ میلیون دلار رسید. صادرات کنسانتره سنگآهن نیز از ۵۱۶ هزار تن به ۴ میلیون و ۴۲ هزار تن با افزایش ۶۸۳.۳ درصدی رسید.
واردات فولاد به کشور
در بخش واردات فولاد، طی هفتماه ابتدایی سال جاری ۵۲ هزار تن مقاطع طویل فولادی وارد کشور شده که نسبت به مدت مشابه پارسال تغییری نداشته است. از این میزان وارداتی، ۸ هزار تن مربوط به تیرآهن، ۲۱ هزار تن میلگرد و ۲۳ هزار تن نبشی، ناودانی و سایر مقاطع فولادی است. واردات میلگرد در این مدت ۹ درصد کاهش داشته است، اما واردات نبشی، ناودانی و سایر مقاطع با ۱۵ درصد افزایش روبهرو بوده است.
در همین بازه زمانی، واردات مقاطع تخت فولادی به ۷۴۵ هزار تن رسید که نسبت به ۴۳۴ هزار تن واردات در هفتماه گذشته رشد ۷۱.۷ درصدی داشته است. واردات ورقهای سرد با ۲۰۹.۹ درصد افزایش از ۱۰۱ هزار تن به ۳۱۳ هزار تن رسیده است. همچنین، واردات ورق گرم و ورق پوششدار به ترتیب رشد ۱۹.۲ درصدی و ۵۰.۵ درصدی را تجربه کرده است. در مجموع، واردات کل محصولات فولادی در این مدت به ۷۹۷ هزار تن رسید که نسبت به سال گذشته بیانگر رشد ۶۴.۳ درصدی است.
واردات شمش و آهن اسفنجی
واردات شمش فولاد در این مدت ۲ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته تغییری نداشته است. همچنین، واردات آهن اسفنجی نیز صفر بوده است.
آمار صادرات و واردات فولاد در هفتماه نخست سال ۱۴۰۲ حاکی از افزایش تقاضا برای فولاد ایرانی در بازارهای جهانی است. همچنین این آمار رشد واردات برخی محصولات فولادی به کشور را نشان میدهند. این افزایش در صادرات نشاندهنده عملکرد مثبت صنعت فولاد کشور در بازارهای جهانی است. در حالی که رشد واردات نشاندهنده نیاز به تأمین برخی اقلام فولادی خاص در داخل کشور میباشد.
منبع: فولاد 24