بهرام سبحانی، مدیرعامل فولاد مبارکه، در پنلی تخصصی با عنوان «تامین پایدار سنگ‌آهن در توسعه صنعت فولاد کشور» به مشکلات زیرساختی و چالش‌های موجود در بخش تولید فولاد اشاره کرد. وی گفت که سایر بخش‌های کشور همراه با صنعت فولاد توسعه نیافته‌اند، به‌ویژه نیروگاه‌های برق و خطوط ریلی. او معتقد است که این مشکلات باعث شده‌اند با وجود سرمایه‌گذاری‌های فراوان فولاد مبارکه در معادن سنگان خراسان، این شرکت همچنان با کمبود زیرساخت‌های متناسب با رشد تولید فولاد مواجه شود.

چالش‌های زیرساختی در توسعه صنعت فولاد

سبحانی تأکید کرد که فولاد مبارکه با سرمایه‌گذاری ۵ میلیون تن در سنگ‌آهن و گندله، دیگر کمبودی در این زمینه ندارد. اما او افزود که زیرساخت‌ها هم‌راستا با رشد تولید فولاد توسعه نیافته است و این مسئله، بزرگ‌ترین معضل صنعت فولاد محسوب می‌شود. وی افزود: «اگر فولاد ظرفیت‌های موجود را کاهش دهد، نگرانی‌ها درباره زیرساخت‌ها برطرف می‌شود، اما این به معنی توقف پیشرفت در بخش معدن نیست. باید فناوری‌های فرآوری سنگ‌آهن در معادن به‌طور مؤثر پیاده‌سازی شوند.»

لزوم همکاری بین وزارتخانه‌ها برای رفع مشکلات انرژی در فولادسازی

سبحانی همچنین بر لزوم ایجاد شرایط مناسب برای سرمایه‌گذاری در بخش خصوصی تأکید کرد. در ادامه نیز گفت: «وزارت نیرو باید ظرفیت تأمین برق صنایع فولاد را بیشتر کند، یا باید از سرمایه‌گذاران برای احداث نیروگاه‌های مستقل دعوت کند. در حال حاضر، سرمایه‌گذاران برای سرمایه‌گذاری در این بخش با چالش‌های زیادی روبه‌رو هستند.» او تصریح کرد که ساخت نیروگاه در صنایع فولاد نمی‌تواند تنها راه‌حل این مشکل باشد؛ زیرا مسئولیت تأمین برق بر عهده وزارت نیرو است.

دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور نیز با اشاره به سرمایه‌گذاری‌های کلان در معدن سنگان، بر لزوم استفاده از رویکرد علمی در استخراج سنگ‌آهن تأکید کرد. وی پیشنهاد داد که معدن سنگان را به کنسرسیومی از سرمایه‌گذاران تحویل دهیم تا استخراج به‌صورت علمی و با بهره‌وری بیشتر انجام گیرد و مشکلات موجود در این بخش حل شود.

در نهایت، سبحانی با اشاره به ظرفیت‌های موجود برای تولید فولاد، از جمله ۴۰ تا ۵۰ میلیون تن ظرفیت فولادسازی، تأکید کرد که محدودیت‌هایی به‌دلیل کمبود گاز و برق در واحدهای جدید وجود دارد. وی افزود که باوجود صدور ۱۰۰ میلیون تن مجوز برداشت سنگ‌آهن و ۱۴۰ میلیون تن مجوز احداث کارخانه فولادسازی، این مشکلات همچنان مانع از بهره‌برداری کامل از ظرفیت‌ها می‌شود.

 

منبع: دنیای اقتصاد