محمد خالوندی، مدیر بازرگانی جهان فولاد غرب، در گفتگو با خبرنگار آهن نیوز به بررسی مهمترین دلیل بهمریختگی بازار آهن پرداخت. او عرضههای اعتباری را به عنوان عامل اصلی این مشکل عنوان کرد.
خالوندی در توضیح این موضوع گفت: برخی شرکتهای واسطهای با عنوان شرکتهای بازرگانی، بدون هیچ تخصصی در زمینه فولاد، با دریافت میلیاردها تومان ال سی از بانکها وارد بورس کالا میشوند و اقدام به خرید میلگرد میکنند. این شرکتها با استفاده از اعتبار بانکی خود، چند هزار تن میلگرد خریداری و سپس آن را با قیمتی پایینتر از نرخ بورس کالا در بازار آزاد عرضه میکنند. این اقدام باعث میشود نقدینگی مجدداً به دست این دلالان برسد و بازار به هم بریزد.
عرضه میلگرد به قیمت پایینتر از بورس کالا
مدیر بازرگانی جهان فولاد غرب تصریح کرد که این شرکتهای واسطهای با فروش زیر قیمت بازار، ال سی ها (حوالههای اعتباری) خود را به پول نقد تبدیل میکنند. ازاینرو باعث ایجاد بیثباتی در بازار میشوند. خالوندی افزود که اگرچه ممکن است عرضههای اعتباری در مواقعی به مصرفکنندگان کمک کند، اما سود اصلی به جیب دلالان میرود.
اثر عرضه نقدی بر تعادل بازار آهن
خالوندی ادامه داد: اگر عرضه میلگرد به صورت نقدی باشد، حتی دلالی که میلگرد را با قیمت ۲۲ هزار تومان از بورس کالا خریداری کرده است، حاضر نخواهد بود آن را زیر قیمت بازار بفروشد. در نتیجه این امر باعث ایجاد تعادل در بازار میشود و تولیدکنندگان نیز میتوانند بدون ضرر به فعالیت تولیدی خود ادامه دهند.
رکود بازار و عرضههای اعتباری
در پاسخ به این که برخی از بازاریان عرضههای اعتباری را راهحلی برای رکود بازار میدانند، خالوندی اظهار داشت: از منظر تولیدکننده، عرضههای اعتباری بیشترین ضربه را به تولیدکنندگان وارد میکند. این نوع عرضهها سبب کاهش نقدینگی و تشدید مشکلات تولیدی میشود.
چالش دپو میلگرد و نبود نقدینگی
خالوندی همچنین درباره احتمال دپو میلگردهای بدون متقاضی که به کارخانه برگردانده میشود، گفت: تولیدکنندگان به دلیل کمبود نقدینگی نمیتوانند میلگردهای تولیدی را انبار کنند. بنابراین، تولیدکنندگان فقط در صورت وجود خریدار اقدام به تولید میکنند و برای همین عرضههای خود را با تحویل ۲۰ روزه ثبت میکنند.
منبع: آهن نیوز