معاون ارزی بانک مرکزی، محمد آرام، با اشاره به دغدغه‌های فعالان اقتصادی و ضرورت رفع تعهد ارزی، از اقداماتی برای تسهیل این فرایند خبر داد وبه اقدامات اخیر این بانک برای معرفی گواهی امتیاز صادراتی اشاره کرد.

او اعلام کرد که به‌تازگی بخشنامه‌ای با هماهنگی سازمان بازرسی کل کشور به بانک‌ها ابلاغ شده است. براساس این بخشنامه، واردکنندگانی که ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی دریافت کرده‌اند، با تأیید وزارتخانه‌های مربوطه در صورت عمل به تعهدات خود، امکان رفع تعهد ارزی خواهند داشت. این اقدام، به‌ویژه برای رفع مشکلات واردکنندگان سم، کود و بذر، تسهیلاتی فراهم خواهد کرد.

آرام توضیح داد که بانک مرکزی در حال توسعه استفاده از ارز اشخاص است. نرم‌افزارهای لازم در مرکز مبادله ارز و طلای ایران تهیه شده و پیش‌بینی می‌شود تا پایان خردادماه این برنامه به بهره‌برداری برسد. دو ویژگی اساسی این نرم‌افزار شامل مچینگ و اتاق تسویه است که با راه‌اندازی آن، توسعه معاملات ارزی و پوشش کالاهایی که ارز ترجیحی دریافت نمی‌کنند، امکان‌پذیر خواهد شد.

معرفی گواهی امتیاز صادراتی

معاون ارزی همچنین از طراحی «گواهی امتیاز صادراتی» خبر داد که با همکاری وزارت صمت و مرکز مبادله ارز و طلای ایران در حال آماده‌سازی است. وی اظهار امیدواری کرد که طی دو ماه آینده این ابزار به بازار عرضه شود. این اقدام علاوه‌بر تشویق صادرات، تفکیک سیاست‌های تجاری از سیاست‌های ارزی را نیز به‌دنبال خواهد داشت.

همکاری‌های ارزی با چین

در ادامه، آرام از آمادگی بانک مرکزی برای همکاری با اتاق ایران و چین در تخصیص ارز خبر داد. به‌دلیل نقش چین به‌عنوان بزرگ‌ترین شریک تجاری ایران، تخصیص ارز برای واردات کالا از چین با هماهنگی این اتاق انجام خواهد شد.

تسهیل برگشت ارز صادراتی

قائم‌مقام وزیر جهاد کشاورزی، پیمان پاک، با اشاره به مشکلات صادرکنندگان، برگشت ارز حاصل از صادرات را چالش اصلی این گروه دانست. وی تأکید کرد که تسهیل در این فرایند می‌تواند از کم‌اظهاری صادراتی جلوگیری کند و صادرات غیرنفتی را توسعه دهد. همچنین، تعیین امتیاز صادراتی به‌عنوان یکی از ابزارهای کنترل نرخ ارز و اولویت‌بندی کالاهای صادراتی معرفی شد.