همایش «تابآوری در صنعت فولاد» امروز دوشنبه ۲۷ شهریور در هتل همای تهران آغاز شد. تاثیر سیاستهای اقتصادی بر صنعت فولاد و بازار سرمایه،ارزیابی تسهیلگری دولت و مجلس در معدن و فولاد،اثرگذاری مقررات صادراتی بر توان ارزآوری فولاد ایران،راهکارهای افزایش مزیت رقابتی صنعت فولاد ایران در قیاس با رقبای جهانی و منطقهای، ارائه مدل حکمرانی مطلوب در فولاد و صنایع معدنی و ارائه مدل حکمرانی مطلوب در فولاد و صنایع معدنی، از محورهای سخنرانی در این همایش است. این همایش تخصصی با حضور مدیران شرکتهای فولادی، معدنی و صنایع معدنی کشور و همراهی فعالان بازار سرمایه و مقامات دولتی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی برگزار شد. گزیدهای از سخنان فعالان نامبرده در زیر آورده شده است.
گزیدهای از سخنان مدیران فولادی و فعالان
بهرام سبحانی، رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران: در یک سال گذشته اتفاقاتی در صنعت فولاد کشور رخ داده که به لزوم گردهمایی فولادسازان انجامیده است، صنعت فولاد امروز با تولید ۳۳ میلیون تن در سال توانسته خود را در جایگاه دهم جهانی تولیدکنندگان قرار دهد. سال ۱۳۸۵ ایران ۹ میلیون تن تولید و بیست میلیون تن مصرف داشت و یک واردکننده مطلق فولاد بود در طی هفده سال از سال ۱۳۸۵ تاکنون ظرفیت تولید به ۳۳ میلیون تن رسید. در سال های گذشته صنعت فولاد با بخش نامه های خلق الساعه رو به رو بود از سوی مدل قیمتگذاری در بورس کالا ، افزایش هزینه های مربوط به حقوق و دستمزد و حامل های انرژی و حمل و نقل هزینه تولید را بالا برده است و در همین حال فولادساز مجبور به کاهش قیمت است.
محمدیاسر طیب نیا، مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه: هم ترین نکته در مقاله تاب آوری شناخت ابعاد مختلف آن است نقطه مخالف تاب آوری خستگی و شکست ناشی از تنش هاست. اگر تنشها نبود امروز در رتبه هشتم جهانی تولید فولاد قرار داشتیم اما امروز بیم آن را داریم که ایتالیا جایگاه دهم را از ایران برباید.
امین ابراهیمی، مدیرعامل فولاد خوزستان: قیمت بالای مواداولیه، کمبود گاز ارزانقیمت، تداوم جنگ اوکراین و ادامه تحریم روسیه، سهم ۴۰ درصدی کوره قوسالکتریکی در اروپا و سهم ۲۵ تا ۳۰ درصدی سود از کل هزینههای تولید فولاد از عوامل تداوم اختلالات در زنجیره تامین به شمار میروند. رشد ۴۰ درصدی درآمدهای عملیاتی سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ شرکتهای بورسی و فرابورسی نشانگر آن است که فولاد با رشد ۱۴ درصدی در درآمد و همچنان رشد ۲/۵ برابری در بهای تمامشده داشته است.
مهدی کوهی، مدیرعامل شرکت ذوب آهن اصفهان: در برنامه سوم توسعه دولت موظف شد یوتیلیتی های مورد نیاز صنایع را در اختیار آنها قرار دهد امروز این رویه تغییر کرده است و شرکت های فولادی در تامین یوتیلیتی ها خودتامین شدهاند. موضوعی است که هزینه های تولید را بالا برده است اینها مازاد بر عوارض صادراتی است. سود بسیاری از شرکت های فولادی در سال جاری نسبت به سال گذشته کاهش یافته است. کاهش درآمد شرکت های بزرگ به کاهش درآمدهای مالیاتی دولت می انجامد.
طهمورث جوانبخت، مدیرعامل فولاد خراسان: کاهش نرخ سرمایهگذاری مجدد سهامداران نهادی در شرکتهای فولادی یکی از مهمترین چالشهای منابع مالی صنعت فولاد است. سرمایه گذاری بر تولید انرژی وظیفه ذاتی صنعت فولاد نیست. در سال های اخیر شاهد این بوده ایم که نیروی انسانی ماهر از بخش دولتی به بخش خصوصی سوق پیدا کرده است.
عبدالمجید شریفی، رییس هیات مدیره فولاد کاوه جنوب کیش: صنعت فولاد در سال های گذشته امروز از ظرفیت مطلوب تولید و فناوری های بومی سازی شده، از ذخایر غنی گاز و زغال سنگ برخوردار است و سال ها با وجود تحریم ها تولید را پیش برده است. بخش عمده کاهش تولید در سال های گذشته برآمده از محدودیت های پیش آمده در تامین انرژی است. انتظار می رود که دولت و مجلس امنیت سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنعت فولاد را تامین کنند.
عزت الله اکبری تالارپشتی، رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی: من همواره مدافع بخش خصوصی بوده ام و باور دارم با حضور بخش خصوصی در عرصه ها مشکلات برطرف می شود بنابراین در اکتشاف باید از بخش خصوصی کمک جدی گرفته شود. مدیریت با افکار پوسیده دولتی پاسخگوی حل مشکلات نیست. مجلس برای حل مشکل فولادسازان همواره آماده بوده است.
مجید عشقی، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار: صنعت فولاد در بازار سرمایه جایگاه ویژه ای دارد و سهمی بیش از ۳۰ درصد از کل سودآوری در این بازار دارد. بزرگ ترین آفتی که می تواند بر سر راه توسعه اقتصادی کشور قرار گیرد ناامید کردن ملت از اصلاحات است. همه فعالان در بخش های خصوصی و دولتی همگی یک هدف را دنبال می کنند اما به نظر می رسد در راهکارهایی که اتخاذ می کنند اختلاف نظرهایی وجود دارد از مسیر همین نشست های گفتمانی قابل حل است.
سیدابوتراب فاضل مدیرعامل هلدینگ توسعه صنایع و معادن غدیر: فناوری، انرژی، عدم توازن زنجیره و چالش های اقتصاد سیاسی از اصلی ترین مسائل صنعت فولاد کشور است. متاسفانه صنعت فولاد امروز بیش از همه از حوزه سیاست گذاری آسیب می بیند. اگر در صنعت خودرو هم درباره مشکلات سخن گفته می شد امروز صنعت خودروی ایران شرایط بهتری داشت.
سیدجواد جهرمی، مدیرعامل بورس کالای ایران: گاه ثبات قوانین با تغییر دستورالعمل ها اشتباه گرفته می شود از آنجایی که بازار یک موجود زنده و دایم در حال تغییر است بنابراین نیاز به تغییرات مستمر قوانین دارد. فولاد صنعت مظلومی است، تضاد منافع مدیریت را در زنجیره فولاد مشکل کرده است. رسالت بورس کالا تقسیم سود در سراسر زنجیره است.
علی محمدی مدیرعامل گروه ملی فولاد ایران: ساختار نامناسب حکمرانی در صنعت فولاد صنعت را به شرایط کنونی مبتلا کرده است. علی محمدی گفت: لازم است فولادسازان صدای خود را به گوش حکمران برسانند. حکمرانی امروز در اختیار کسانی است که فقط به دنبال پست گرفتن هستند و دغدغه صنعت فولاد کشور را ندارد. ده سال است که رهبر انقلاب بر تقویت تولید تاکید دارند اما آنچه رفتار می شود به موازات این شعار نیست.
جهاندار شکری، مدیرعامل شرکت ذوب آهن بیستون: موفقیت های امروز صنعت فولاد را پایان داستان فولاد ندانید. مشکلات این صنعت اگر نادیده گرفته شود به افول صنعت می انجامد. حال فولادسازان بد است. امروز هزینه آب در شرکت های فولادی چند ده برابر شده است. این مازاد بر افزایش هزینه گاز و برق است. امروز مازاد تولید فولاد داریم پس چرا دولتی ها عرصه را بر صادرات و تولید تنگ می کنند؟ در حالی که تقاضا هم برای آن وجود ندارد.