آنوش رحام، دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی ایران درباره پیامدهای توقف صادرات مقاطع طویل لوله و پروفیل فولادی گفت: تصمیمات اخیر در خصوص نیمائی کردن ارز برخی از مقاطع فولادی باعث مشکل شده است چرا که این صنایع مواد اولیه خود را از بورس کالا و با نرخ دلار آزاد خریداری میکنند.
رحام تصریح کرد: نرخ مواد اولیه ورق گرمی که امروز به دست ما می رسد با نرخ دلار ۵۵ تا ۶۲ هزار تومان است که در واقع نرخ آن از قیمت های جهانی هم گرانتر می شود.
وی در ادامه گفت: آیا در چنین شرایطی تولیدکننده میتواند کالا را تولید و صادر کند و ارز آنرا با نرخ دلار ۴۲ هزار تومان (نیمائی) عرضه کند، این گونه برخوردها بجز آسیب رساندن به بازارهای صادراتی کشور که با زحمت به دست آمده است نتیجه دیگری ندارد.
در ادامه تصریح کرد: مسئولین در دولت متوجه نیستند که با توجه به مصوبه ای که دیوان مبنی بر آزادسازی صادرات کلیه محصولات توسط کارتهای تولیدی و غیر تولیدی داده است،این فضا را ایجاد می کند که اکنون برخی از دارندگان کارتهای یک بار مصرف، کالاهای ما را از سطح بازارهای داخلی به شکل ریالی خریداری می کنند و آنرا با کارتهای اجارهای صادر میکنند. آن هم به دلیل مابهالتفاوت زیاد نرخ ارز نیمائی با بازار آزاد که باعث می شود ارز خود را برنگردانند.
او تصریح کرد: این اقدام دولت باعث شده که تولیدکننده واقعی نتواند محصول خود را تولید و صادر کند و در واقع به دلیل سود بسیار زیادی که از طریق مابه التفاوت نرخ بازار آزاد و نرخ نیمائی بوجود آمده است با پدیده فرار صادراتی روبرو شدهایم.
وی ادامه داد: این دست از اقدامات باعث میشود که استعداد صادرات کشور به سمت خام فروشی فولاد سوق پیدا کند؛ چراکه دولت شیب صادرات را به سمت صادرات مواد خام و با مواد با ارزش افزوده پایین تغییر داده است، این در حالی است که اقدام کاملا غلط بوده و یک ضربه مهلک به نظام تولیدی کشور است.
رحام تصریح کرد: متاسفانه در دولت سیزدهم با اقداماتی که متاثر از بیکفایتی و عدم شناخت واقعیتهای بازار است روبرو بودیم و علی رغم جلسات مکرر برای ابراز نتایج این تصمیمات و اقدامات مخرب به بخش تولید به نتیجه مطلوبی نرسیدهایم.
وی تاکید کرد: اگر وضعیت به همین ترتیب ادامه یابد، اساساً امکان ادامه حیات واحدهای تولیدی وجود ندارد و مجبور به تعدیل نیرو خواهند شد.